Właściwości lecznicze miodu

Poniżej przedstawiamy Wam jakie właściwości może mieć miód na nasze zdrowie.

Leczy lepiej niż farmaceutyki

Miód jest produktem, który powinien znajdować się w każdej domowej apteczce. Jego leczniczych właściwości nie sposób przecenić. Zawiera ponad 300 witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów. Jest naturalnym konserwantem i antybiotykiem, ma działanie antyseptyczne. Hamuje rozwój ok. 60 gatunków bakterii, wirusów i grzybów. Odkryto, że jest skuteczniejszy w walce z gronkowcem i paciorkowcem od większości farmaceutyków.

Przeziębienie i gorączka

Idealnym rozwiązaniem jest miód różany. Jak go przygotować? Potrzebujemy 300 g suszonych płatków róży, które zalewamy 300 ml wrzącej wody. Po wymieszaniu nakrywamy i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wywar odcedzamy i dolewamy do niego 1 kg miodu. Podgrzewamy bez gotowania i zbieramy pianę do otrzymania gęstego syropu. Podajemy 2-3 razy dziennie po małej łyżeczce (dorośli powinni przyjmować 1 łyżkę).

Ból gardła i angina

Szatkujemy kilogram świeżych pokrzyw, zalewamy 1 l wrzątku i odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy używając gazy. Po zagotowaniu ostudzamy i dodajemy 1 kg miodu lipowego. Dzieciom podajemy 2 razy dziennie 1 łyżeczkę, dorosłym 1 łyżkę stołową. Starszym dzieciom, cierpiącym na anginy, możemy zaserwować też miksturę z dodatkiem chrzanu. Miód rozcieńczamy z sokiem z chrzanu w stosunku 1:1. Podajemy 3 razy dziennie po łyżeczce.

Kaszel

Dwie garści świeżej babki lancetowatej mieszamy z 300 g płynnego miodu i 100 ml wody. Miksujemy i lekko podgrzewamy, aż powstanie gęsty syrop. Słodzimy dzieciom napoje 3 razy dziennie łyżką syropu.
Badania naukowe dowiodły również, że podanie choremu dziecku łyżki miodu przed snem, łagodzi kaszel i pomaga przespać spokojnie całą noc.

Pleśniawki

Skórę i błony śluzowe najlepiej leczyć wodnymi roztworami miodu. Pleśniawki to naloty w jamie ustnej dziecka, wywołane przez drożdżaki, czyli grzyby. Wyglądają jak resztki mleka, które przykleiły się do wewnętrznej strony policzków, a każda próba odklejenia ich kończy się krwawieniem. Narażone na zakażenie pleśniawkami są dzieci, które miały kontakt np. z zainfekowaną piersią mamy, które notorycznie biorą palce do buzi, albo dzięki nam, którzy oblizujemy dziecięcy smoczek, bo upadł na podłogę. Leczymy je 50 proc. roztworem miodu (czyli np. pół szklanki miodu na pół szklanki wody), którym pędzlujemy jamę ustną malucha 3-4 razy dziennie.

Brak apetytu i niestrawność

Aby poprawić apetyt małego niejadka możemy przygotować dla niego pyszną przekąskę: szklankę kefiru mieszamy z dwiema łyżkami miodu i dwiema łyżkami zmielonych płatków owsianych, podajemy dziecku na czczo.

Uwaga! Nie dla wszystkich

Troskliwi rodzice powinni pamiętać, że oprócz dobroczynnego działania miód jest silnym alergenem, dlatego do diety małego dziecka, należy wprowadzać go stopniowo. Po pierwszej dawce trzeba obserwować, czy nie występuje uczulenie i dopiero później zwiększać podawaną ilość miodu. Nie wolno go stosować u dzieci poniżej pierwszego roku życia (niektórzy pediatrzy zalecają odczekanie nawet 24 miesięcy), ze względu na prawdopodobieństwo spożycia bakterii Clostridium botulinum, która wywołuje chorobę zwaną botulizmem. Objawia się utratą apetytu, osłabieniem, sennością, trudnościami w połykaniu, w końcu problemami z oddychaniem. Konieczna bywa hospitalizacja i podłączenie malca do respiratora. Ryzyko wystąpienia groźnej bakterii w miodzie jest jednak minimalne, a ostra reakcja na nią dotyczy tylko najmłodszych dzieci.

Jak podawać miód

Dzieciom najlepiej dosładzać miodem różnego rodzaju napoje: herbatę, kompoty, napary ziołowe i wodę. Trzeba pamiętać, że muszą być najpierw ostudzone do temperatury poniżej 40 stopni Celsjusza, aby nie zniszczyć leczniczych właściwości miodu. Świetną kuracją wzmacniającą odporność jest codzienne picie (na czczo!) specjalnie przygotowanej mikstury: w wersji dla małych dzieci należy rozpuścić 1-2 łyżeczki miodu (dla dorosłych 1-2 łyżki) w szklance przegotowanej wody, zostawić na noc, a rano dodać jedynie kilka kropli soku z cytryny.

Warto wiedzieć, że najsilniejsze działanie antybiotyczne ma miód gryczany oraz lipowy. Z chorobami dróg oddechowych świetnie radzi sobie natomiast miód spadziowy, który działa wykrztuśnie.