Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic, które produkują je od trzeciego dnia życia. Mleczko ma niezwykłe właściwości i zawiera wiele substancji odżywczych. Wynika to z obserwacji pszczół. Królowa matka, karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów. Niektóre z matek dożywają nawet pięciu lat, podczas gdy trutnie i robotnice żyją latem od 4 do 6 tygodni, a zimą dożywają 6-ciu miesięcy. Wszystkie pszczoły w ulu karmione są mleczkiem pszczelim tylko w 3 pierwszych dniach swojego życia. W tym czasie masa ich ciała wzrasta 1000-krotnie. Nie ma więc wątpliwości, że mleczko pszczele jest suplementem diety o działaniu zdecydowanie odżywiającym. Mleczko pszczele jest produktem bardzo pożądanym, produkowany w bardzo małych dawkach. Dlatego w produktach dostepnych w sprzedaży zawiera się mleczko w niewielkim stężeniu: jako dodatek do miodu lub w kapsułkach w postaci liofilizowanej. Mleczko pszczele wspomaga regenerację organizmu, poprawia przemianę materii i oczyszcza.

Mleczko pszczele zawiera:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C, D i E,
  • białka,
  • aminokwasy,
  • kwas deoksyrybonukleinowy,
  • acetylocholinę (w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim),
  • wapń,
  • miedź,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • krzem.

Mleczko pszczele w 66% składa się z wody, w 15% z cukrów, w 13% z aminokwasów, reszta to lipidy.