Miód wrzosowy

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy pozyskiwany jest w okresie od lipca aż do października z kwiatów wrzosu zwyczajnego. W stanie płynnym posiada barwę ciemnobursztynową, po skrystalizowaniu przybiera barwę żółtopomarańczową lub brunatną. Proces krystalizacji jest dość niespotykany – miód ten w temperaturze pokojowej w ciągu kilku tygodni żeluje w galaretowatą masę. Charakteryzuje go przyjemny zapach, w smaku jest mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki jednocześnie przypomina woń kwiatów wrzosu. Na tel innych miodów, miód wrzosowy wyróżnia się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka(od 0.05 do 1.6-1.8%). Charakterystyczna jest także dla tych miodów obecność substancji koloidowych, które wpływają na barwę oraz galaretowatą konsystencję. Miody wrzosowe zawierają w sobie także największą (do 23%) zawartość wody. Co więcej posiadają również cenne enzymy, witaminy z grupy A, B2, B6, C, PP oraz łatwo przyswajalne żelazo.
Ze względu na swoje właściwości stosowany jest jako środek wspomagający leczenie w chorobach nerek, dróg moczowych oraz gruczołu krokowego. Ze względu na właściwości mogące łagodzić rozrost prostaty polecany jest, jako środek profilaktyczny, mężczyznom po 40 roku życia. Pomaga także chorym z trudnościami z wydalaniem moczu oraz przy kamicy nerkowej. Działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne miodu wrzosowego wspomaga leczenie błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Miód wrzosowy pomaga także w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz doskonałym pokarmem uzupełniającym organizm w witaminy i biopierwiastki.