Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest przez pszczoły z różnych rodzajów i gatunków roślin kwitnących w jednym ekosystemie w zbliżonym czasie. To zdecydowanie najpopularniejszym i najczęściej występujący miód. Od wiosny do jesieni trwa jego pozyskiwanie. Miody pochodzą od pszczół które zbierają nektar z  roślin uprawnych, jak i dziko rosnących roślin łąkowych, leśnych i górskich. Jako, że miody wielokwiatowe pozyskiwane są z bardzo wielu roślin miododajnych, zwane są również miodami tysiąca kwiatów.Swoje zastosowanie znajduje w profilaktyce  i lecznictwie przede wszystkim w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) oraz katar sienny (alergiczny nieżyt nosa, pyłkowica). Miód wielokwiatowy ( w szczególności wiosenny, ze względu na stosunkowo dużą zawartość cukrów prostych) jest cennym źródłem energii dla mięśnia sercowego i zalecany jest jako środek uzupełniający dietę w chorobach serca i układu krążenia. Wspomaga także detoksykację wątroby, zapobiega i wspomaga leczenie grypy, przeziębienia i chorób dolnych dróg oddechowych. Jest też cennym produktem spożywczym wzmacniającym organizm w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Badania wykazały natomiast stosunkowo niewielkie właściwości antybiotyczne miodu wielokwiatowego.