20 maja Światowy Dzień Pszczół!

20 maja Światowy Dzień Pszczół!

Dziś Światowy Dzień Pszczół!

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Jego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności oraz zwrócenie uwagi na zagrożenia tych owadów. W Europie 84% gatunków uprawianych roślin wymaga zapylenia głównie przez pszczoły. Warto zwrócić uwagę, że spośród ponad 470 gatunków pszczół występujących w Polsce tylko jeden to pszczoła miodna.

Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych w 2018r. ustanowiło 20 maja Światowym Dniem Pszczoły. Celem tej inicjatywy było podkreślenie stale aktualnego znaczenia pszczół dla rolnictwa i produkcji żywności oraz zwrócenie uwagi na zagrożenia, które ograniczają populację tych owadów.  Z raportu przygotowanego przez zespół ekspertów  pt.„Biznes na rzecz bioróżnorodności” wynika, że głównym zagrożeniem dla pszczół jest utrata siedlisk, następująca w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Stale rosnąca powierzchnia miast i areału upraw, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk nie sprzyjają tym owadom. Dodatkowo, negatywny wpływ mają powszechnie stosowane środki ochrony roślin i nawozy, patogeny, gatunki inwazyjne, zanieczyszczenie środowiska i zmiany klimatu. Pszczoły i inne owady zapylające odgrywają kluczową rolę w naszym ekosystemie. Szacuje się, że w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie, na świecie – 153 mld euro. Wśród 300 głównych gatunków roślin uprawnych świata około 84% stanowią rośliny zapylane przez owady (entomofilne). Pszczołom zawdzięczamy owoce, liczne warzywa i przyprawy, a także wiele roślin pastewnych, którymi żywią się zwierzęta gospodarskie. Skala produkcji upraw zależnych od zapylaczy wzrosła przez ostatnie 50 lat o 300 proc., czyniąc tym samym nasze życie niezwykle zależnym przede wszystkim od pszczół. W SGGW badania dotyczące ochrony i zachowania pszczół, wychowu i sztucznego unasieniania matek, gospodarki pasiecznej oraz biologii trzmieli i pszczół samotnic prowadzą naukowcy z Samodzielnej Pracowni Pszczelnictwa Instytutu Nauk o Zwierzętach. W położonej na terenie kampusu SGGW pasiece znajduje się 60 uli, w których utrzymywane są trzy podgatunki pszczoły miodnej: włoska Apis mellifera ligustica, kraińska A. m. carnica i kaukaska A. m. caucasica. (na podstawie materiałów SGGW)